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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

Miscellaneous forex facilities 

 

The legal framework for administration of foreign exchange transactions in India is 

provided by the Foreign Exchange Management Act, 1999. Under the Foreign Exchange 

Management Act, 1999 (FEMA), which came into force with effect from June 1, 2000, all 

transactions involving foreign exchange have been classified either as capital or current 

account transactions. All transactions undertaken by a resident that do not alter his / 

her assets or liabilities, including contingent liabilities, outside India are current account 

transactions. 

 

In terms of Section 5 of the FEMA, persons resident in India are free to buy or sell foreign 

exchange for any current account transaction except for those transactions for which 

drawal of foreign exchange has been prohibited by Central Government, such as 

remittance out of lottery winnings; remittance of income from racing/riding, etc. or any 

other hobby; remittance for purchase of lottery tickets, banned / proscribed magazines, 

football pools, sweepstakes, etc.; remittance of dividend by any company to which the 

requirement of dividend balancing is applicable; payment of commission on exports 

under Rupee State Credit Route except commission up to 10% of invoice value of exports 

of tea and tobacco; payment of commission on exports made towards equity investment 

in Joint Ventures / Wholly Owned Subsidiaries abroad of Indian companies; remittance 

of interest income on funds held in Non-Resident Special Rupee (Account) Scheme and 

payment related to “call back services” of telephones. 

 

These FAQs attempt to put in place the common queries that users have on the subject 

in easy to understand language. However, for conducting a transaction, the Foreign 

Exchange Management Act, 1999 (FEMA) and the Regulations/Rules made or directions 

issued thereunder may be referred to. 
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Q 1. Who is an Authorized Dealer (AD)? 

 

Ans. An Authorised Dealer (AD) is any person specifically authorized by the Reserve Bank 

under Section 10(1) of FEMA, 1999, to deal in foreign exchange or foreign securities (the 

list of ADs is available on www.rbi.org.in) and normally includes banks. 

 

Q 2. Who are authorized by the Reserve Bank to sell foreign exchange for travel 

purposes? 

 

Ans. Foreign exchange can be purchased from any authorised person, such as an AD 

Category-I bank and AD Category II. Full-Fledged Money Changers (FFMCs) are also 

permitted to release exchange for business and private visits. 

 

Q 3. How much foreign currency can be carried in cash for travel abroad? 

 

Ans. Travellers going to all countries other than (a) and (b) below are allowed to 

purchase foreign currency notes / coins only up to USD 3000 per visit. Balance amount 

can be carried in the form of store value cards, travellers cheque or banker’s draft. 

Exceptions to this are (a) travellers proceeding to Iraq and Libya who can draw foreign 

exchange in the form of foreign currency notes and coins not exceeding USD 5000 or its 

equivalent per visit; (b) travellers proceeding to the Islamic Republic of Iran, Russian 

Federation and other Republics of Commonwealth of Independent States who can draw 

entire foreign exchange (up-to USD 250,000) in the form of foreign currency notes or 

coins. 

 

For travellers proceeding for Haj/ Umrah pilgrimage, full amount of entitlement (USD 

250,000) in cash or up to the cash limit as specified by the Haj Committee of India, may 

be released by the ADs and FFMCs. 

 

Q 4. How much Indian currency can be brought in while coming into India? 

 

Ans. A resident of India, who has gone out of India on a temporary visit may bring into 

India at the time of his return from any place outside India (other than Nepal and 
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Bhutan), currency notes of Government of India and Reserve Bank of India notes up to 

an amount not exceeding Rs.25,000. A person may bring into India from Nepal or 

Bhutan, currency notes of Government of India and Reserve Bank of India notes, in 

denomination not exceeding Rs.100. Any person resident outside India, not being a 

citizen of Pakistan and Bangladesh and also not a traveller coming from and going to 

Pakistan and Bangladesh, and visiting India may bring into India currency notes of 

Government of India and Reserve Bank of India notes up to an amount not exceeding 

Rs. 25,000 while entering only through an airport. 

 

Any person resident in India who had gone to Pakistan and/or Bangladesh on a 

temporary visit, may bring into India at the time of his return, currency notes of 

Government of India and Reserve Bank of India notes up to an amount not exceeding 

Rs. 10,000 per person. 

 

Q 5. How much foreign exchange can be brought in while visiting India? 

 

Ans. A person coming into India from abroad can bring with him foreign exchange 

without any limit. However, if the aggregate value of the foreign exchange in the form 

of currency notes, bank notes or travellers cheques brought in exceeds USD 10,000 or 

its equivalent and/or the value of foreign currency alone exceeds USD 5,000 or its 

equivalent, it should be declared to the Customs Authorities at the Airport in the 

Currency Declaration Form (CDF), on arrival in India. 

 

Q 6. Can one pay by cash full rupee equivalent of foreign exchange being purchased 

for travel abroad? 

 

Ans. Foreign exchange for travel abroad can be purchased from an authorized person 

against rupee payment in cash below Rs.50,000/-. However, if the sale of foreign 

exchange is for the amount equivalent to Rs 50,000/- and above, the entire payment 

should be made by way of a crossed cheque/ banker’s cheque/ pay order/ demand 

draft/ debit card / credit card / prepaid card only. 
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Q 7. Is there any time-frame for a traveller who has returned to India to surrender 

foreign exchange? 

 

Ans. On return from a foreign trip, travellers are required to surrender unspent foreign 

exchange held in the form of currency notes and travellers cheques within 180 days of 

return. However, they are free to retain foreign exchange up to USD 2,000, in the form 

of foreign currency notes or TCs for future use or credit to their Resident Foreign 

Currency (Domestic) [RFC (Domestic)] Accounts. 

 

Q 8. Should foreign coins be surrendered to an Authorised Dealer on return from 

abroad? 

 

Ans. The residents can hold foreign coins without any limit. 

 

Q 9. Is there any category of visit which requires prior approval from the Reserve Bank 

or the Government of India? 

 

Ans. Dance troupes, artistes, etc., who wish to undertake cultural tours abroad, should 

obtain prior approval from the Ministry of Human Resources Development (Department 

of Education and Culture), Government of India, New Delhi. 

 

Q 10. Whether permission is required for receiving grant/donation from abroad under 

the Foreign Contribution Regulation Act, 1976? 

 

Ans. The Foreign Contribution Regulation Act, 1976 is administered and monitored by 

the Ministry of Home Affairs whose address is given below: 

 

Foreigners Division, Jaisalmer House, 26, Mansingh Road, New Delhi-110011 

 

No specific approval from the Reserve Bank is required in this regard 
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Q 11. Who is permitted to hold International Credit Card (ICC) and International Debit 

Card (IDC) for undertaking foreign exchange transactions? 

 

Ans. Banks authorised to deal in foreign exchange are permitted to issue International 

Debit Cards (IDCs) which can be used by a resident individual for drawing cash or making 

payment to a merchant establishment overseas during his visit abroad. IDCs can be used 

only for permissible current account transactions and the usage of IDCs shall be within 

the LRS limit. 

 

AD banks can also issue Store Value Card/Charge Card/Smart Card to residents traveling 

on private/business visit abroad which can be used for making payments at overseas 

merchant establishments and also for drawing cash from ATM terminals. No prior 

permission from Reserve Bank is required for issue of such cards. However, the use of 

such cards is limited to permissible current account transactions and subject to the LRS 

limit. 

 

Resident individuals maintaining a foreign currency account with an Authorised Dealer 

in India or a bank abroad, as permissible under extant Foreign Exchange Regulations, are 

free to obtain International Credit Cards (ICCs) issued by overseas banks and other 

reputed agencies. The charges incurred against the card either in India or abroad, can 

be met out of funds held in such foreign currency account/s of the card holder or through 

remittances, if any, from India only through a bank where the card-holder has a current 

or savings account. The remittance for this purpose, should also be made directly to the 

card-issuing agency abroad, and not to a third party. It is also clarified that the applicable 

credit limit will be the limit fixed by the card issuing banks. There is no monetary ceiling 

fixed by the RBI for remittances, if any, under this facility. The LRS limit shall not apply 

to the use of ICC for making payment by a person towards meeting expenses while such 

person is on a visit outside India. 

 

Use of ICCs/ IDCs can be made for travel abroad in connection with various purposes 

and for making personal payments like subscription to foreign journals, internet 

subscription, etc. However, use of ICCs/IDCs is NOT permitted for prohibited 
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transactions indicated in Schedule 1 of FEM (CAT) Amendment Rules 2015 such as 

purchase of lottery tickets, banned magazines etc. 

 

Use of these instruments for payment in foreign exchange in Nepal and Bhutan is not 

permitted. 

 

Q 12. How much jewellery can be carried while going abroad? 

 

Ans. Taking personal jewellery out of India is as per the Baggage Rules, governed and 

administered by Customs Department, Government of India. While no approval of the 

Reserve Bank is required in this case, approvals, if any, required from Customs 

Authorities may be obtained. 

 

Q 13. Can a resident extend local hospitality to a non-resident? 

 

Ans. A person resident in India is free to make any payment in Indian Rupees towards 

meeting expenses, on account of boarding, lodging and services related thereto or travel 

to and from and within India, of a person resident outside India, who is on a visit to India. 

 

Q 14. Can residents purchase air tickets in India for their travel not touching India? 

 

Ans. Residents may book their tickets in India for their visit to any third country. For 

instance, residents can book their tickets for travel from London to New York, through 

domestic/foreign airlines in India. However, the same (air tickets) would be a part of the 

traveller’s overall LRS entitlement of USD 250,000. 

 

Q 15. Is meeting of medical expenses of NRI close relative, in India, by Resident 

Individuals permitted? 

 

Ans. Where the medical expenses in respect of NRI close relative [‘relative’ as defined in 

Section 2(77) of the Companies Act, 2013) are paid by a resident individual, such a 

payment being in the nature of a resident to resident transaction may be covered under 
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the term “services related thereto” under Regulation 6(2) of Notification No. FEMA 

14(R)/2016-RB dated May 2, 2016. 

 

Q 16. Can a person resident in India hold assets outside India? 

 

Ans. In terms of sub-section 4, of Section (6) of the Foreign Exchange Management Act, 

1999, a person resident in India is free to hold, own, transfer or invest in foreign 

currency, foreign security or any immovable property situated outside India if such 

currency, security or property was acquired, held or owned by such person when he was 

resident outside India or inherited from a person who was resident outside India. 

 

Further, a resident individual can also acquire property and other assets overseas under 

LRS. 

 

A 'person resident in India' is defined in Section 2(v) of FEMA, 1999 as: 

(i) a person residing in India for more than one hundred and eighty-two days during the 

course of the preceding financial year but does not include- 

(A) a person who has gone out of India or who stays outside India, in either case- 

(a) for or on taking up employment outside India, or 

(b) for carrying on outside India a business or vocation outside India, or 

(c) for any other purpose, in such circumstances as would indicate his intention to stay 

outside India for an uncertain period; 

(B) a person who has come to or stays in India, in either case, otherwise than- 

(a) for or on taking up employment in India, or 

(b) for carrying on in India a business or vocation in India, or 

(c) for any other purpose, in such circumstances as would indicate his intention to stay in 

India for an uncertain period; 

(ii) any person or body corporate registered or incorporated in India, 

(iii) an office, branch or agency in India owned or controlled by a person resident outside 

India, 

(iv) an office, branch or agency outside India owned or controlled by a person resident in 

India. 

 


